miercuri, 9 iunie 2010

Palatul Cultural


Astăzi o să mai prezint un monument, Palatul Cultural Minerul. A fost construit în 1927 și până în 1990 a fost una din cele mai impresionante clădiri din Valea Jiului. Sala de spectacole, proiectată după Sala de aur a Filarmonicii din Viena, era una din cele mai moderne din județul Hunedoara. Au jucat pe scenă Teatrului Minier (denumirea veche) maeştri ai dramaturgiei româneşti, în frunte cu Constantin Tănase. În anii ’30, acesta a întreprins un turneu în ţară, poposind şi la Lupeni. Ulterior a adresat autorităţilor locale o scrisoare prin care lăuda „acustica excelentă a teatrului minier”. Tot aici au concertat diferite orchestre camerale și simfonice, atât din țară cât și din străinătate.
Din păcate după revoluție a fost lăsat în paragină de catre autoritațiile locale, iar acum este într-o stare avansată de degradare. Geamuirle, ușile, scaunele au fost furate, mai nou se fură și cărămida . În mijlocul sălii acum este o groapă imensă, iar peretele din spate stă să se dărâme. Curios din fire, m-am interesat să văd dacă se ocupă cineva de reabiltarea clădirii. Surpriză, se ocupă primăria ... doar pe foaie. Dacă nu știți, în 2008 și în 2009 au fost investiți în „Amenajarea și modernizarea” palatului, 3.000.000 ron (Buget 2008 , Buget 2009 ) iar în anul 2010 se vor investi 300.000 ron (Buget 2010 ). Nu prea se vede, da las' așa că merge.
Am înțeles că există o asociație, Prietenii Palatului Cultural, sau ceva de genu. Dacă vor să fie prietenii palatului eu zic să îl tragă de urechi pe primar și să îl întrebe unde sunt banii alocați pentru palat. Ar fi mare păcat, ca după Policlinică, să dispară și Palatul Cultural.




2 comentarii:

  1. la cata cultura e in :-Lupeni ....laser frate. nu mai e nevoie de palat...este manele

    RăspundețiȘtergere
  2. da, nu prea e cultura in Lupeni, poate tocmai deaia.

    RăspundețiȘtergere