sâmbătă, 11 septembrie 2010

Lupeni 29 - the movie


În anul 1929 în Lupeni a avut loc o grevă a minerilor, soldată cu moartea mai multor mineri. În anul 1962, Mircea Drăgan a regizat un film despre această grevă, Lupeni 29, film în care au jucat actori precum Ilarion Ciobanu sau Colea Răutu. Filmul obţine două medalii de argint la Festivalul International al Filmului - Moscova 1963, una pentru pentru imagine şi sunet iar alta pentru scenariu.

O scurtă descriere a filmului : "Pentru a-şi creste copilul, Ioana, o femeie al cărei soţ murise într-un accident la mina “Aurelia” din Lupeni, se angajează conducător de vagonete la aceeaşi mina. Aici il cunoaşte pe minerul Petre, de care se îndragosteşte. Această idilă se petrece pe fondul organizării unei greve generale în Valea Jiului de catre minerii nemultumiţi de condiţiile de muncă. Confruntarea se soldează cu 22 de victime omeneşti. Printre cei ucişi se află şi Petre. Înmormântarea celor ucişi se transformă într-o nouă demonstraţie de protest îmotriva regimului politic de atunci. Filmul excelează prin orchestrarea cu măiestrie regizorală a scenelor de masă. "

Nu ştiu dacă e un film bun, dar tare aş vrea să îl vad. Să văd cum arăta Lupeniul acuma cinci decenii. Am scormonit tot www-u' căutând filmul sau fragmente din el, dar nu am găsit nimic. Dacă ştie cineva cum aş putea sa îl găsesc i-aş fi mai mult decât recunoscător.

Un comentariu: